Hamburger

Suroviny:hamburger
  • 800 g mletého hovädzieho mäsa
  • soľ
  • korenie
  • maslo
  • 4 žemle
  • majonéza
  • 4 plátky syra
  • 4 listy ľadového šalátu
  • 4 plátky paradjky
  • 8 plátkov kyslých uhoriek
  • cibuľa
Postup:

Mäso osolíme, okoreníme, dôkladne premiešame a vytvarujeme hamburgery.

Rozpálime gril, alebo grilovaciu panvicu a hamburgery z oboch strán opečieme. Pred dopečením dáme na každý hamburger trocha masla a akonáhle sa rozpustí , položíme naň plátky syra.

Žemle pozdĺžne rozrežeme a rezanou stranou dole krátko opečieme na grile.

Opečené polky potrieme majonézou (prípadne chili majonézou) a obložíme listom šalátu, koliečkom paradajky, pridáme opečené mäso, kyslú uhorku, tenké kolieska cibule. Priklopíme druhú stranu žemle a ihneď podávame.

Niečo o hamburgery a hovädzom mäse:

Ak chcete mať istotu o kvalite mäsa, treba ho mlieť zásadne doma. Na hamburger sa môžu použiť odrezky z hovädzieho mäsa, ktoré Vám zostali pri príprave iného jedla. V každom prípade by malo ísť o prerastlejší kus. V tuku sa skrýva spústa chuti, hamburger z chudého mäsa nikdy nebude šťavnatý. Mäso by malo obsahovať aspoň 10 – 15 % tuku.

Pečenie výrazne vplýva na konečnú chuť, hamburger by nemal byť “vysušený”. Pri použití kvalitného mäsa stačí ho prepiecť len tak, aby zostalo vnútri ružové.

Aj ostatné ingredencie by mali byť čerstvé. Teda hlavne žemľa a šalát.