Sviečková na smotane

sviečkováSviečkovicu prešpikujem slaninou pokrájanou na prúžky. Osolíme a prudko opečieme. Zeleninu a a cibuľu pokrájame na kolieska a opražíme. Pridáme korenie , borievky, bobkové listy a tymian.

Do pekáča dáme olej, opečené mäso a zeleninu. Podlejeme polovicou bujónu. Zakryjeme a pri teplote 180oC dusíme 80 minút.

Mäso vyberieme a odložíme na teplé miesto.

Zo zeleninového základu vyberieme korenie a zeleninu rozmixujeme . Zmiešame smotanu na šľahanie a kyslú smotanu a vymiešame dohladka. Z rozmixovanej zeleniny odoberieme dve naberačky a pridáme ich do misky k smotane a zamiešame. Rozmixovanú omáčku dáme do hrnca, prilejeme smotanovú zmes a za stáleho miešania privedieme do varu. Povaríme 5 až 7 minút.

Podľa chuti pridáme do omáčky citrónovú šťavu, cukor a soľ. Omáčku zjemníme maslom. Vychladnuté mäso pokrájame na plátky. Servírujeme so zemiakovými alebo žemľovými knedľami a sbrusnicovým džemom.

Potrebujeme:

  • 800 g hovädzej sviečkovice,
  • 150 g mrkvy,
  • 150 g petržlenu,
  • 1 zeler,
  • 10 gulôčok nového korenia,
  • 5 gulôčok čierneho korenia,
  • 5 gulôčok borievok,
  • 2 bobkové listy,
  • štipka tymianu,
  • 2 lyžice oleja,
  • 500 ml hovädzieho bujónu,
  • 250 g smotany na šľahanie,
  • 150 ml kyslej smotany,
  • 1 – 2 lyžice hladkej múky,
  • citrónová šťava,
  • cukor,
  • 20 g masla,
  • soľ.